BELÉPÉS

BELÉPÉSTÁMOGATÓ
PARTNEREINK


Budapesti
Fővárosi
Önkormányzat

Oktatási
és Kultúrális
Minisztérium

Titanic 100 kiállítás a Közlekedési Múzeumban!

24
Apr

A Titanic100 kiállításban eddig még sehol, soha ki nem állított eredeti tárgyak, dokumentumok (közel 130 darab) idézik fel a világ leghíresebb hajójának építését, első és egyben utolsó transzatlanti útját, a katasztrófát, és a mentést.


A legendás hajóóriást és az 1912. április 15-i katasztrófát idézi fel olyan eredeti tárgyakkal, amelyek eddig még soha nem kerültek – se itthon, se külföldön - a nagyközönség elé.

A kiállítótérben a Titanic sétafedélzetének egy részlete elevenedik meg a Stern Stúdió és a Mid Atlantic Films jóvoltából, akik a Magyarországon forgatott „Titanic” című televíziós sorozat díszleteit és kellékeit kölcsönözték a kiállításhoz. A „fedélzeten” kapott helyet a Titanic-on is használt mentőcsónak (replika), amelyekkel a túlélőket mentették.

A „fedélzetet” végigjárva találkozhatnak a látogatók azokkal a tárgyakkal, amelyek a Titanicra, a testvérhajóira (Olympic, Britannic), valamint a mentésben résztvevő hajókra, elsősorban természetesen a túlélőket a fedélzetére vevő Carpathia gőzösre emlékeznek.

A kiállításban a Titanicról származó tárgyak mellett olyanok is láthatók, amelyek a Titanic részére készültek, de a hajóba nem építették be. A ma 4 és fél kilométerrel az Atlanti óceán felszíne alatt lévő hajóroncs eredeti pompáját azok a tárgyak szemléltetik, amelyek testvérhajójáról, a Titanic-kal szinte teljesen megegyező Oyimpic-ról származnak.

A kiállítás külön érdekessége, hogy a kiállított eredeti dokumentumok, használati tárgyak a Titanic több híres, vagy egyszerű 3. osztályon utazó személy életét is felelevenítik.

Külön vitrin foglalkozik Dr. Lengyel Árpáddal, azzal a magyar orvossal, aki a Carpathia hajóorvosaként a túlélők ellátását irányította.

A kiállítás kitér a Titanic körüli legendákra, felfedi, hogy mi a valóság azokból az állításokból, történetekből, legendákból, amelyek a száz év alatt a katasztrófáról nyilvánosságra kerültek.

Az 1912-es katasztrófa a zeneszerzőket, írókat, filmrendezőket is megihlette, a hajó kultusza a mai napig töretlen. E kultusz egyes elemeit is a látogatók elé tárja a kiállítás.

A kiállítás 2012 július közepéig látogatható a Közlekedési Múzeumban, (XIV. kerület, Városligeti krt. 11)

© copyright 2008 Millennium
Budapest Programiroda