BELÉPÉS

BELÉPÉSTÁMOGATÓ
PARTNEREINK


Budapesti
Fővárosi
Önkormányzat

Oktatási
és Kultúrális
Minisztérium

TOP ADVENTI VÁSÁROK BUDAPESTEN

08
Dec

Megnyitottak a karácsonyi vásárok. 2015-ös körkép a régi „klasszikusoktól” a legújabbakig, a hagyományőrzőtől a dizájnosig, a legnagyobbaktól a legkisebbekig.

 

A legismertebb…

Ismét karácsonyi forgataggal vár benneteket a Budapesti Karácsonyi Vásár a Vörösmarty téren. Kulináris élményeket, kulturális eseményeket, zsűrizett kézműves portékákat, és idei újdonságként a gyerekeknek a színpad közelében egy fából készült szánkóvonatot is hoztak, amiben kormány is van, naná hogy kipróbáltuk :). Egy melegedőt is kialakítottak nagy üvegablakokkal, ahova betérhetünk egy teával vagy forralt borral, ha éppen nincs valami rendezvény. A Vörösmarty tér sarkában, az oroszlános kútnál álló színpadnál különféle produkciókkal várnak benneteket a koncertektől a gyerekprogramokig, itt látható a részletes program. A Játszóházban minden nap kézműves foglalkozásokkal készülnek. 

Mikor: november 13. és január 6. között
Hol: V. ker. Vörösmarty tér

A legszebb helyszín…

November 29-én gyújtják meg az adventi koszorú első gyertyáját az Adventi Ünnep a Bazilikánál rendezvényén. Idén közel 200 programmal, 80 kiállító kézműves termékeivel és a Zrínyi utcai street food különleges nemzetközi étel- és italkínálatával gondoskodnak az ünnepi hangulatról a karácsonyi készülődéshez. A gyermekek körében évről-évre nagy sikerű korcsolyapálya idén sem maradhat ki a repertoárból, ezért a vásár indulásától (nov. 27.) számítva minden nap ingyenes korcsolyázási lehetőséggel, hétvégenként korisulival várják az érdeklő gyereksereget.

Mikor: november 27. és január 2-ig
Hol: V. ker. Szent István tér, Bazilika előtt

A legcsaládiasabb…

Az Advent Óbudán rendezvényére minden évben szívesen ellátogatunk az Óbuda Főterére. Éppen elviselhető a tömeg és olyan, mintha egy kisvárosban ünnepelnénk, ráadásul mindig jó koncertekkel készülnek. Fellép többek között a Kaláka, Szirtes Edina Mókus, Bognár Szilvia, a Muzsikás, a Sebő együttes, a Cimbaliband és még sokan mások. Az adventi műhely vasárnaponként 14 és 19 óra között tart nyitva. A részletes programot itt olvashatjátok. A picike jégpálya igazi jégből van és ingyenesen használhatjátok, már 26-os lábra is bérelhettek korcsolyát. Első korizásra és egy kis gyakorlásra remek helyszín. Idén második alkalommal az óbudai Csobánka téren is lesz ingyenes jégpálya. A koribérlés 600 Ft/óra a felnőtteknek, 400 Ft/óra a gyerekeknek.

Mikor: november 28. és december 23. között a vásár hétfőtől csütörtökig 14 és 21 óra között, péntektől vasárnapig 10 és 22 óra között tart nyitva, a jégpálya november 28-ától január 31-ig tart nyitva 8 és 22 óra között, a Csobánka téren 8 és 20 óra között szintén január 31-ig.
Hol: III. ker. Óbuda, Fő tér

A legközpontibb helyen lévő…

November 21-én nyit a karácsonyi vásár a Városháza parkban a hócsúszdával, az Üvegház pedig november 27-től várja a látogatókat négy hét alatt száz programmal, amelyekre a belépés – a négy pénteki jótékonysági gálaest kivételével – ingyenes. A fesztivál kuriózumának számítanak a látványos köztéri installációk: az óriási adventi koszorú, a budapesti óvodások és iskolások által feldíszített fenyőfa-kiállítás és Budapest legnagyobb karácsonyfája a FŐKERT Nonprofit Zrt. jóvoltából. Idén újdonságként egy hatalmas hócsúszda is várja majd a családokat. Emellett a parki karácsonyi vásár attrakciója a hagyományos falusi gasztronómiát bemutató látványkonyha lesz pajtával, kovácsműhellyel, kisállatokkal, esténként muzsikusokkal. Hétköznap esténként közel 60 amatőr művészeti csoport mutatja be karácsonyi műsorát. Péntek, szombat és vasárnap bábszínházi előadásokkal, mesékkel, gyerekkoncertekkel, kézműves foglalkozásokkal, betlehemes játékkal várják a gyerekeket, koncertekkel a fiatalokat és a felnőtteket. 2015-ben a fiatal együttesek mutatkoznak be, nemcsak jazz, komolyzene, világzene, hanem populárisabb, pop és crossover műfajokban is, és lesz kortárs irodalom zenével programsorozat is. Néhány név a fellépők közül: Fabula Bábszínház, Magyar Népmese Színház, Kabóca Bábszínház, Marica Bábszínháza, ESZME, Farkasházi Réka és a Tintanyúl Zenekar, Eszter-lánc Mesezenekar, Words Are Melodies, Szeder, Aurevoir Zene, Windsingers, Jónás Vera, Enyedi Sugárka Jazz Tett, Amoeba, Swing a la Django, Závada Péter és Rátkóczi Huba, Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint, Bachstage, a népzene új útjait kereső együttesek közül: Eastwing Quartet, Butterfly Effect, Góbé és a MIRNA.

Mikor: november 21. és december 31. között, hétköznap: 10:00-21:00, péntek, szombat, vasárnap: 10:00-22:00
Hol: V. ker. Városháza tér

A színházas…

Színház, koncert gyerekeknek, családoknak mind a négy adventi vasárnapon a Nemzeti Színház Adventi Kölyöknapok elnevezésű fesztiválján! A földszinti előcsarnokban pedig karácsonyi kézműves műhelyek, mézeskalács készítés, makettkivágó-hajtogató, gyermekkönyvek vására a Néprajzi Múzeum, a Hagyományok Háza és a Litea könyvesbolt munkatársai vezetésével. A programok 10 órakor kezdődnek és 13 óráig tartanak. Fellép majd többek között a Kolompos, a Makám, a Bábakalács és a Bóbita Bábszínház és még sokan mások. 

Mikor: november 29., december 6., december 13. és december 20. 10 és 13 óra között
Hol: IX. ker. Nemzeti Színház

A hagyományőrző…

A Corvin téren a Hagyományok Háza a Népművészeti Egyesületek Szövetségével közösen ismét megrendezi Ünnepváró vásárát, hogy december elején a Corvin téren és a Budai Vigadóban együtt készüljenek a Karácsonyra. Az ünnepre feldíszített Corvin téren a népi iparművészek mellett kézműves szakiskolák és fogyatékkal élők által készített, szakmailag ellenőrzött kézműves termékeket árusító cégek, civil szervezetek portékái is megvásárolhatók lesznek. Népi iparművészeti és kézművestárgyakkal, néprajzi és népművészeti kiadványok vásárával, kedvezményes jegyárusítással, szabadtéri népzenei koncertekkel, gyerekprogramokkal, valamint kézműves-foglalkozásokkal várják az érdeklődőket.

Mikor: december 4-6., 10:00-20:00
Hol: I. ker., Corvin tér

A legexkluzívabb…

Idén második alkalommal a Four Seasons Hotel Gresham Palace saját Karácsonyi Vásárral köszönti a közelgő varázslatos ünnepeket, amelyet az épület szívében, a Zrínyi Passage-on állít fel a szálloda kreatív csapata. A dekoráció ezúttal a Cup Of Charm (Szigeti Zsófi és Lukász Eszter enteriőrstylistok) tervei alapján készül el, Diótörő tematikában. A nyüzsgő Zrínyi utca felől lehet majd megközelíteni a Vásárt, amely magyar kulináris különlegességekkel, helyi kézműves termékekkel és nemzetközi márkák ünnepi kollekcióival várja látogatóit.

Mikor: november 27. és december 27. között, hétfőtől csütörtökig: 13:00-20:00, péntektől vasárnapig: 11:00-21:00, december 24-26.: 10:00-16:00
Hol: V. ker. Four Seasons Hotel Gresham, bejárat a Zrínyi utca felől

A legújabbak…

November 28. és 2016. január 10. között, a hét minden napján 10 és 20 óra között a Citadellán is lesz karácsonyi vásár, amelyet az idén első alkalommal rendeznek meg. Megnézzük majd, hogy milyen :)

Mikor: naponta 10 és 20 óra között, január 10-ig
Hol: XI. ker. Gellért-hegy, Citadella

A legdizájnosabbak…

A WAMP idén is több alkalommal 10 és 18 óra között várja az egyedi ajándékokat keresőket a Millenáris B Csarnokában. Belépő: 500 Ft (levásárolható).

Mikor: december 6., 13., 20.
Hol: II. ker. Millenáris

A Design Terminál idén december 3. és 23. között szervezi meg az egyedi magyar design tárgyak karácsonyi vásárát, az Ajándék Terminált! Az érdeklődők magyar tervezők munkáit tekinthetik és vásárolhatják meg. A folyamatos akciók mellett számos program várja a szakma képviselőit, a design iránt érdeklődőket és mindazokat, akik igényes és különleges tárgyakkal kívánják megajándékozni szeretteiket.

Mikor: december 3., 18:00-22:00; december 4-23. hétfőtől péntekig 12:00-20:00, szombat-vasárnap 10:00-21:00
Hol: V. ker. Erzsébet tér, Design Terminál

Az adományozó…

A megújult Diótörő bemutatójának másnapján, advent első vasárnapján indul a Diótörő-fesztivál az Operánál. A főbejárat előtt álló, feldíszített fa körül zajlik az ünnepi kavalkád, többek közt előadás előtti kórusénekléssel a Hajós utcai szfinx „A’Capella” teraszán, ahol az idei évadban rövid szabadtéri bábelőadást is tart a Kolibri Színház. Sült gesztenye és forralt bor is várja majd a látogatókat, a pult mögött pedig ismét az Opera vezető énekesei és balettművészei árusítanak. A bevétel egy részét idén is jótékony célra ajánlják fel. A Diótörő-bábuval, a téli ruhába öltöztetett Hajós utcai Szfinxszel, valamint a Dalszínház utcai teraszon felállított hatalmas szánon 2015-ben is egyedi, ünnepi szelfiket, sőt akár családi fotókat is készíthetnek a látogatók.

Mikor: november 29.- december 23.
Hol: Opera előtt

A legKirályabb…

A tavalyi évben először tartottak karácsonyi vásárt a Király utcában található Central Passage-ban. Idén is vár benneteket a Gardrób Közösségi Ruhavásár december 5-én. Ugyanitt az adventi időszakban két alkalommal, december 12-én és 19-én rendezik meg nagyszabású kézműves vásárt, a DiP Design Passage-t, mindkét alkalommal 75+ hazai kézműves és iparművész részvételével. A Fb oldalukról letölthető kuponokkal kedvezményesen vásárolhattok.

Mikor: adventi hétvégéken
Hol: VII. ker. Király u. 8., Central Passage

forrás: minimatiné

 

© copyright 2008 Millennium
Budapest Programiroda