BELÉPÉS

BELÉPÉSTÁMOGATÓ
PARTNEREINK


Budapesti
Fővárosi
Önkormányzat

Oktatási
és Kultúrális
Minisztérium

Történelmi Vigasságok Egerben

12
Jul

2011.07.21-24.

A Végvári Vigasságok történelmi fesztivál az Egri Várban 2011. július 21-24-e között kerül megrendezésre, a vár történelmi hagyományaink és meghatározó korszakainak felelevenítése céljából. A fesztivált a Heves Megyei Múzeumi Szervezet Dobó István Vármúzeuma rendezi meg, immár 16. éve.


A korábbi évek szokásához hűen hazánk történelmi hagyományőrző csapatai ismét Eger belvárosában gyűlnek össze, hogy közösen idézzék meg a középkor titokzatos hangulatát. Az Egri Történelmi Vigasságok - Középkori Piactér programjai között minden korosztály megtalálja a kedvére való tartalmas szórakozást: a hagyományőrző zenészek, táncosok előadásait, az utcaszínházi, színpadi produkciókat, koncerteket, korra és nemre való tekintet nélkül, egyaránt élvezik kicsik és nagyok.

A fesztivál első napján – 2011. július 21-én - a családokat várjuk. A gyerekek vitézi próbán vehetnek részt. A feladatok sikeres teljesítése után az Egri Vár vitéze címet kapja meg a vár kapitányától. „Magunkra öltjük a középkort” programunk keretében középkori viseleteket kölcsönzünk látogatóinknak, akik a ruhában járhatják végig a kiállításokat. Interaktív tárlatvezetést tartunk a Gárdonyi Emlékházban. A látogatásban megfáradt látogatóinknak az István a király című rockoperát ajánljuk a Tűzvirág Drámacsoport előadásában.

A második napon
– immár több éve – a Nándorfehérvári diadalra emlékezünk. Az emlékezés programelemei nem csak a megszokottak (haditorna bemutató, ágyúlövés), hanem a diadal korának történelmi hátterével is megismertetjük a látogatókat (fegyver-, viseletbemutató). Az estét fáklyás felvonulással és táncházzal zárjuk. A hétvége két napján a haditornáé a főszerep. A két nap során azok a haditorna csapatok lépnek fel, akik 2010-ben arany, ezüst és bronz minősítést szereztek a Civil Csillagok minősítő fesztiválon. A fellépő csapatok a következők: Mare Temporis Történelmi Hagyományokért Alapítvány, Mathias Rex Hagyományőrző Egyesület, Alba Societas Kulturális Hagyományőrző Egyesület, Szent László Vitézei és az Egri Vitézlő Oskola. A hadi bemutatókat hastánc, illetve a táncról szóló előadások, valamint gyerekprogramok, zoknicsata és kézművesek kirakodóvására teszi teljessé.

Idén az Egri Történelmi Vigasságok - Középkori Piactér meglepetésvendége Törökország!

Részletes programleírás: http://www.egrivar.hu/rendezvenyek.html#vv

© copyright 2008 Millennium
Budapest Programiroda