BELÉPÉS

BELÉPÉSTÁMOGATÓ
PARTNEREINK


Budapesti
Fővárosi
Önkormányzat

Oktatási
és Kultúrális
Minisztérium

Új panoptikumok nyíltak

03
May

Látogasson el Ópusztaszerre, lépjen be a múltba, ismerje meg a humanizmus világát! Mostantól a reneszánsz Magyarországon, Corvin Mátyás udvarában is sétát tehet, Kedves Vendégünk!

 A Reneszánsz Panoptikum 28 életnagyságú figurája öt jelenetben mutatja be a kor divatját, vallását, művészetét. A Panoptikum tökéletesen élethű figurái megelevenítik hazánk talán egyik ledicsőbb korszakát, bemutatják, miért és mire lehetünk büszkék, ha a korról, Mátyás király uralkodásának idejéről beszélünk.

A Reneszánsz Panoptikum mellett Koronás Királyok, Királyi Koronák címmel egy másik kiállítást is megnyitottunk. A tárlat bemutatja az ezeréves magyar állam történelmi kincseinek gyűjteményét: királyi koronákat, kegytárgyakat és uralkodói jelképeket is láthatunk. 11 kiemelkedő királyunk élethű mellszobra most megtekinthető az Emlékparkban.

A reneszánsz kiállításon egy képzeletbeli város elevenedik meg. A látványtárban Hunyadi Mátyás budai udvarában találhatjuk magunkat, a lakomaasztalnál étekfogó kínálja a malacsültet, mellettünk ül a pápai legátus, a gyertyafénynél a díszes ruhába öltözött úrhölgyeket és dámákat pillanthatjuk meg Beatrix királyné mellett. A korabeli zenész lantjátékát a marionettes grimaszai és az udvari bolond élcelődése zavarja csupán, míg Mátyás történetírói szorgosan jegyzetelik a királyi udvarban történteket a háttérben.

Éljék át a reneszánsz hétköznapokat és ünnepeket nyerjenek bepillantást a katonai és lovagi életbe! Mutatványosok, zenészek, táncosok segítenek az időutazásban, s felcsendül a reneszánsz zene is. Fény derítünk rá, mi került a király asztalára, hogyan mulatoztak a lakomaasztalnál a király és királyné, a követek és főurak. A híres "fekete sereg" harcmodora mellett azt is megtudhatjuk, hány kilogramm páncélinget, mellvédet és vállsodronyt viseltek a katonák a csatába menet. A kiállítást minden korosztálynak szívből ajánljuk: az élethű figurák, korhű díszletek között 500 évet utazhatunk vissza az időben. Találkozhatunk többek között olyan nagy történelmi személyiségekkel, hírességekkel mint Leonardo da Vinci, Janus Pannonius, Kinizsi Pál, és persze nem utolsósorban a legendás uralkodóval, Mátyás királlyal és nejével, Beatrixszal.

A történelmi szereplők korabeli ábrázolások alapján egy speciális, a filmes világban használatos szilikon technológiával lettek megformálva. Akikről nem maradt hátra hiteles vizuális emlék, azoknak mai magyar közéleti hírességek „kölcsönözték”  szó szerint a kezüket és arcukat. Látható a kiállításon többek között Erdőhegyi Brigitta, a Rippel- és Lázár-testvérek, Szipál Márton valamint Szolnoki Péter is.

A 2011. március 12-től az Emlékparkban megtekinthető CodeEx című kiállítás 5 képben, 28 figura segítségével mutatja be a „középkor gyöngyszemét”, Hunyadi Mátyás korát. A jeleneteket úgy állították össze, hogy azok a vizuális élményt leginkább elősegítsék, így Vendégeink – akár gyermekek, akár felnőttek – a látottak és hallottak alapján megismerhetik és megérthetik a reneszánsz kort a budai várban.

Forrás:www.opusztaszer.hu

© copyright 2008 Millennium
Budapest Programiroda