BELÉPÉS

BELÉPÉSTÁMOGATÓ
PARTNEREINK


Budapesti
Fővárosi
Önkormányzat

Oktatási
és Kultúrális
Minisztérium

Új világörökségi helyszínek

22
Jul

Összesen huszonhét új helyszínt vett fel a Világörökség Listára az UNESCO Világörökség Bizottsága (VÖB). Sorozatunk második részében a listára került néhány kulturális értéket mutatunk be.

A pályázaton induló 45 helyszín közül 19 kulturális és 8 természeti kategóriában nyerte el a megtisztelő címet. San Marino, Pápua Új-Guinea, Szaúd-Arábia és a csendes-óceáni Vanuatu egy-egy megőrzésre érdemes természeti vagy kultúrkincse most először került a listára.

Az UNESCO Világörökség Bizottságának mostani ülésén hozott döntések eredményeként a listán immár 145 állam területén összesen 878 helyszín szerepel, amelyek közül 679 kulturális, 174 természeti és 25 vegyes besorolású.

Az elbírálásnál előnyben részesítik az olyan országok pályázatait, amelyeknek még nem szerepel valamely nevezetessége a világörökségben. Idén öt ország először jelölt helyszínt: Kirgizisztán a Szulamain-Too szent hegyet, Pápua Új-Guinea Kuk hajdani mezőgazdasági területet, az olasz félszigeten lévő San Marino miniállam a városközpontot és a Titano hegyet, Szaúd-Arábia az Al-Hidzsr régészeti együttest, Vanuatu pedig a Mata királyról elnevezett tájegyüttest.

Szlovákia és Magyarország eredetileg a komárom-révkomáromi erődrendszer felvételét szerette volna elérni, azonban június végén, miután valószínűvé vált, hogy a VÖB idei ülésén erre nincs esély, a közös pályázatot visszavonták.

A VÖB áttekintette a Veszélyeztetett Világörökségi Helyszínek Listáján szereplő harminc helyszín helyzetét, és végül valamennyit a listán tartotta. A bizottság komolyan fontolóra vette a drezdai Elba-völgy törlését a világörökségi listáról egy híd miatt, amely a szászországi főváros központjában épül, de Drezda a csütörtöki döntés értelmében 2009-ig haladékot kapott. Ha azonban nem állítják le a barokk belváros látképét romboló, négysávos, 635 méteres híd építését, a VÖB jövő évi, sevillai ülésén törölheti a helyszín világörökségi minősítését.

Az új kulturális világörökségi helyszínek:

 • Preah Vihear Szentély (Kambodzsa)
 • Fujian Tulou földházai (Kína)
 • Stari Grad síkvidék (Horvátország)
 • Camagüey történelmi városközpontja (Kuba)
 • Vauban-erődök (Franciaország)
 • A modern építészet lakóházai Berlinben (Németország)
 • Az iráni örmény kolostoregyüttesek (Irán)
 • Baha,i zarándokhelyek Haifában és Nyugat-Galileában (Izrael)
 • Mantova és Sabbioneta (Olaszország)
 • A Mijikenda Kaya erdők (Kenya)
 • Melaka és George Town, a Malakkai-szoros történelmi városai (Malajzia)
 • San Miguel védővárosa és a Jesús Nazareno de Atotonilco Szentély (Mexikó)
 • Morne-hegy kultúrtáj (Mauritius)
 • Kuk ősi földművelő helyszín (Pápua Új-Guinea)
 • San Marino történeti központja és a Titano-hegy (San Marino)
 • Al-Hidzsr régészeti lelőhely (Madain Salih) (Szaúd-Arábia)
 • A Kárpátok szlovák részén épült fatemplomok (Szlovákia)
 • A Rhaetiai Vasút az Albulda/Bern kultúrtájon (Svájc és Olaszország)
 • Roi Mata vezér birtoka (Vanuatu)
 • Fujian Tulou földházai - Kína

  A kínai Fujian tartományban 46 – a képen is látható - földböl épült ház található. Ezek a különös formájú épületek a 11. századtól jelentek meg a térségben: egy-egy klán lakóhelyéül szolgáltak. A több méter vastag falú épületek, a lőrésszerű ablakaikkal védelmet jelentettek a benne lakóknak.

  Stari Grad-i mező - Horvátország

  A horvátországi Hvar-szigeten található Stari Grad-i mező a hetedik horvát természeti vagy építészeti kincs az UNESCO világörökségi listáján. A terület az adriai szigetek legnagyobb és legtermékenyebb síksága, amelyet az ókori görögök osztottak fel mértani pontossággal. A területet 75 parcellára szabták fel, amelyek nagyjából 900-szor 180 méteresek.

  A terület jellegzetességei közé tartoznak az ókori kőfalak és faragások, amelyek máig tanúsítják az ókori geometria és földmérési technika fejlettségét. Az egykori Pharosz települést - amelyből később a horvát telepesek Hvarnak nevezték el a szigetet - még a görögök alapították az i. e. 4. században.

  Horvátországból 1979 óta szerepelnek értékek a világörökség listáján. Az elsők között a Diocletianus-palotával egybeépült középkori Split, Dubrovnik óvárosa és a tavairól-vízeséseiről nevezetes Plitvicei Nemzeti Park kapta meg a rangot. A védett emlékek körébe tartozik még a poreci Euphrasius-bazilika korakeresztény műemlékegyüttese, Trogir történelmi óvárosa és a sibeniki Szent Jakab-katedrális.

  Titanó-hegy és a történelmi városmag - San Marino

  San Marino a világ legrégebbi ma is fennálló köztársasága. Az alig több mint 700 méter magas Titanó-hegy és a főváros történelmi városmagja immár a világörökég részét képezi.

  Baha,i zarándokhelyek – Izrael

  A bahá, í sírszentélyek az első, egy modern korban született vallás hagyományához kötődő helyszínek, amelyek felkerültek az UNESCO listára. A zarándokhelyek Haifában és Nyugat-Galileában 11 helyen 26 épületet , emlékművet, házakat, kerteket, egy temetőt és modern, neoklasszicista épületek nagy csoportját foglalja magába, melyek adminisztrációs, archívum és kutatási célokat szolgálnak.

  A két sírszentélyben nyugszanak a bahá’í hit alapítói, Bahá, u,lláh és a Báb földi maradványai. Bahá, u,lláh sírszentélye az Izrael északi partján fekvő, már régebben a Világörökség részét képező Akkó (Acre) Óvárosának közelében található, míg a Báb sírszentélye a haifai Kármel-hegyen.

  A bahá,iok hite szerint Bahá, u,lláh és a Báb Isten küldöttei voltak; végső nyughelyük a mintegy ötmilliós vallási közösség zarándokhelyei. Bahá, u,lláh sírszentélye a világ összes bahá, ija számára kijelöli az ima irányát, így hasonló fontossággal bír, mint a jeruzsálemi Nyugati Fal a zsidók és a mekkai Kába-kő a muzulmánok számára.

  Az iráni születésű Bahá, u,lláh-t az akkoriban az Ottomán Birodalom részét képező Akkóba száműzték, ahol 1892-ben hunyt el. A Bábot 1850-ben végezték ki Iránban; földi maradványait később Haifában helyezték végső nyugalomra.
  A két síremlék az őket övező, számos kultúra elemeit ötvöző francia- és angolkertekről nevezetes. A bahá, í zarándokok mellett látogatók és turisták százezreit vonzzák minden évben.

  Örmény kolostorok – Irán

  A képen látható 7. században épült Szent Tadeusz templom egyike annak a három iráni örmény kolostornak, amely felkerült a Világörökség listájára. Az UNESCO azzal indokolta a döntést, hogy a kolostorok a középkorban jelentős szerepet töltöttek be az örmény kultúra elterjesztésében.
  Forrás: National Geographic

  © copyright 2008 Millennium
  Budapest Programiroda