BELÉPÉS

BELÉPÉSTÁMOGATÓ
PARTNEREINK


Budapesti
Fővárosi
Önkormányzat

Oktatási
és Kultúrális
Minisztérium

Újra sziget lesz a Mont Saint-Michel

21
Mar

A bencés szerzetesek, akik 966-ban a Normandia partjainál fekvő Mont Saint-Michelre menekültek, amely akkor még csak naponta kétszer, rövid időre volt száraz lábbal megközelíthető, magányt, elzártságot reméltek találni. Tévedtek.

Jelenleg az erődapátság csak erős dagálykor, évente 50 napon át sziget pár óráig. Az öböl feltöltődött és a Cuesnon-folyó szerény vízmennyisége képtelen megtisztítani a felhalmozott üledéktől.

Most mérnökök sietnek a Mont Saint-Michel segítségére. A folyó torkolatánál 110 méter hosszú duzzasztógátat építenek, amely dagálykor kinyílik és a vizet visszatartva bezáródik, hogy aztán újra kinyíljon a nagy erővel visszaáramló víz előtt, amely képes magával sodorni az üledéket. Kilenc pillér közé épített nyolc darab, egyenként 20 tonnás zsilippel elérhető, hogy az apátság 2012-re már 150 napon át néhány órára valóban sziget legyen, és 2050-re viszont minden nap. Az öböl ekkor már 70 cm-rel lesz mélyebb.
 

A mű megépítése 200 millió euróba (51 milliárd forint) kerül. Az apátság szigetté való visszaalakítása valószínűleg a turista-áradat csökkenését eredményezi. A középkori kis utcák újra csendes sétáló helyekké változnak, a sütemény és cukorka szagát a tenger és az algák illata váltja majd fel és talán visszatérnek a szerzetesek is, akikből mára csak kevesen maradtak "Szent Mihály hegyén". Akik most ott a palacsintát és a különböző csecsebecséket árulják, csak a turista-attrakció miatt öltöttek csuhát.

A duzzasztógát építőinek a homokos talaj, a gát nagy méretei és az ökológiai követelmények betartása miatt nincs könnyű dolguk. Számítások szerint az üzembehelyezés első két évében már három millió köbméter üledék kerül vissza a tengerbe, nyolc év alatt pedig eltűnik a négyötöd része.

A ma inkább félszigetnek nevezhető Mont Saint-Michel újra sziget lesz. Igaz, az ínyencek aggódva kérdik: vajon azzal, hogy jelentős területeket, köztük réteket adnak vissza a tengernek, nem fosztják-e meg a híres "elősózott" birkákat a sós fűtől
.
Forrás: National Geographic

© copyright 2008 Millennium
Budapest Programiroda