BELÉPÉS

BELÉPÉSTÁMOGATÓ
PARTNEREINK


Budapesti
Fővárosi
Önkormányzat

Oktatási
és Kultúrális
Minisztérium

Vadászati Múzeum nyílt a hatvani kastélyban

06
Apr

Hányattatott sorsa volt a Hatvan központjában álló egykori Grassalkovich-kastélynak. Az épület volt iskola, kórház és művelődési ház is – teljes és átfogó felújítására azonban 2014-ig várni kellett. A most átadott épületben a Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum kezdi meg működését.


A hatvani kastély a 18. században épült egy középkori vár romjaira. A Grassalkovich Antal által megrendelt épületbe később a Hatvany-Deutsch-család költözött – az ő nevükhöz köthető az épület 1910-es évekbeli neobarokk stílusú átalakítása is. Hosszú ideig azonban ez volt az első jelentősebb átépítés: a második világháborúban a kastélyt feldúlták, a berendezését elhurcoltak, majd kórházzá és iskolává alakították át az épületet. A hetvenes években - miután az egyik szárnyat életveszélyessé nyilvánították -, itt kapott helyet a városi Művelődési Központ. Az évtizedek során több, kisebb felújítást végeztek, de átfogó rekonstrukcióra mostanáig kellett várni.

Mára a kastély kívülről és belülről is megújult, 2,5 hektáros kertjében pedig interaktív ökoparkot hoztak létre. Az épület földszintjén kastélytörténeti kiállítás, barokk vadászkonyha és egy különleges tudástár is várja a vendégeket. Utóbbiban számítógépes programok segítségével böngészhetjük a vadászat szakirodalmát és vadászírók műveit.

A pincében egy panoptikum szerű kiállítás a hazai vízivad-vadászat múltját és jelenét mutatja be, s itt négy élőhalas akváriumot is megszemlélhetünk. A kastély egykori mosodájában játszóházzal várják a gyerekeket, míg a régi kazánházban interaktív fegyverbemutatón vehetünk részt, vagy kipróbálhatjuk a lézeres célba lövéssel egybekötött vadászati szimulációs játékot is.

A Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum a Magyar Természettudományi Múzeum intézménye, és büszkén kijelenthetjük,  ilyen komplex vadászati kiállítás Európában csak Dániában található. A kastély csaknem 3 milliárd forintnyi állami támogatásból újult meg, s a jövőben rendezvények, valamint múzeumpedagógiai foglalkozások  befogadására is alkalmas lesz.

© copyright 2008 Millennium
Budapest Programiroda