BELÉPÉS

BELÉPÉSTÁMOGATÓ
PARTNEREINK


Budapesti
Fővárosi
Önkormányzat

Oktatási
és Kultúrális
Minisztérium

Van-e alapja a szarka tolvajságának?

21
Mar

„Miért gyűjtenek és visznek a fészkükbe fényes és csillogó tárgyakat egyes madarak, például a szarka?”
 

A szarka (Pica pica) a varjúfélék (Corvidae) családjába tartozó madár. A varjúfélék a legértelmesebb madarak közé tartoznak, s ez alól a szarka sem kivétel. Az intelligenciával rendszerint együtt jár a kíváncsi, mindent megvizsgáló természet. Ráadásul a szarka öröklötten gyűjtögető életmódú madár.

Német tudósok vizsgálata alapján a fogságban nevelt szarkák már 32 napos korukban elkezdik az élelemraktározást. 42 napos korukban már megtalálják az eldugott ennivalót, 55 napos korukra – azaz körülbelül két héttel a „szülői fészek” (és az azzal együtt járó élelemforrás) elhagyása előtt – már majdnem teljesen kifejlődik gyűjtögető-raktározó ügyességük.

A „tolvajkodó”, rejtegető képességet azonban a fiatal madaraknak gyakorolniuk, csiszolniuk kell. Feltehetőleg ezért (is) vonzza őket mindenféle ehetetlen tárgy – többek közt az ékszerek és az órák. E tárgyaknak azonban nem kell feltétlenül fényeseknek, csillogóknak lenniük – bár ezeket különösen kedvelik –, begyűjtenek a színes papírdarabkáktól kezdve a műanyag kupakokig szinte mindent, amit csak elbírnak.

A német kutatócsoport megfigyelése szerint a szarkák egyformán jól teljesítettek a gyűjtögető és megtaláló feladatokban akár ennivalóról, akár valamilyen tárgyról volt szó. Nem izgatta őket a különbség.

A másik híres gyűjtögető madárcsoport az ausztráliai lugasépítő madaraké (Ptilonorhynchidae). Ezek – a szarkákkal ellentétben – meghatározott céllal gyűjtik össze a legkülönfélébb tárgyakat: ezekkel díszítik fel a nászjátékhoz épített lugasaikat. A lugasokat a hímek építik, hogy odacsábítsák a tojókat párzani. A lugas nem fészekként szolgál, a tojásokat másutt, rejtettebb helyen rakják le.

A hímek színezete viszonylag egyszerű, ezt a „hiányosságot” pótolják a minél tarkább lugasokkal. Az ember nagyfokú jelenléte előtt színes bogyókkal, levelekkel, virágokkal, kavicsokkal és más természetes tárgyakkal dekorálták lugasaikat. Manapság azonban egy magára valamit is adó lugasépítő madár alufóliát, színes műanyag hulladékot, drótokat, üvegdarabkákat és más ember által eldobott anyagokat is fölhasznál lugasa feldíszítéséhez.
Forrás: National Geographic

© copyright 2008 Millennium
Budapest Programiroda