BELÉPÉS

BELÉPÉSTÁMOGATÓ
PARTNEREINK


Budapesti
Fővárosi
Önkormányzat

Oktatási
és Kultúrális
Minisztérium

Iskolai PROGRAMOK > Magyarország > Budapest >

Országos Műszaki Múzeum Öntödei Múzeuma_program_iskolaikirandulas.hu
Program neve:

Országos Műszaki Múzeum Öntödei Múzeuma

Típusa:
Múzeum, Kiállítás, Galéria
Úticél:
Magyarország, Budapest
Ajánlott életkorok:
mindenkinek
Alapár:
500 HUF-tól
Leírás
Árak
Térkép

Országos Műszaki Múzeum Öntödei Múzeuma

Közép-Európa egyetlen műemlékként megőrzött öntödéje.
Az épület Magyarország egyetlen Howe-féle rácsos fatartókra szerkesztett shed-tetős csarnoka. Eredetileg Ganz Ábrahám (1814, Unter-Embrach, Svájc--1867, Pest, Magyarország) vasöntödéje volt, melyhez 1845-ben vásárolta meg a Bem utca egyik házát a hozzá tartozó telekkel együtt.

Kéregöntésű vasúti kerekeket, vasúti kereszteződési csúcsbetéteket, gabonaipari őrlőhengereket gyártottak itt Ganz szabadalma alapján. A megrendelések növekedésével az eredeti öntöde épülete szűknek bizonyult, ezért Ganz 1858-62 között felépítette új, nagy öntödéjét, melynek egyik csarnokában ma az Öntödei Múzeum működik. Munkásságát Mechwart András folytatta, az ő vezetésével épült ki a világhírnévre szert tevő GANZ márkanévvel jelzett ipari birodalom.

1964-ig folyt a termelés az eredeti technológia szerint az üzemben, ekkor a főváros szívében fekvő gyárat leállították és Kiszely Gyula (1911-1997) technikatörténész irányításával Buda első ipari műemlékévé nyilvánították. A helyreállítás után itt nyílt meg 1969-ben az Öntödei Múzeum.

A megalapításkor a múzeum fenntartója a diósgyőri Lenin Kohászati Művek lett, 1994 októberétől az Országos Műszaki Múzeum fiókintézménye.

Megközelítés: Az Öntödei Múzeum megközelíthető a  2-es metró Batthyány téri állomásától, a 6-os és 4-es villamossal, a 86-os, 60-as 11-es autóbusszal.

Árak

Alapár: 
500 HUF
Diák,nyugdíjas
250 HUF

Csoportos kedvezményekről érdeklődjön Irodánktól!

További kérdése esetén:
Mobil: +36 70 469 9890

Irodánk örömmel fogadja zárt csoportok, baráti társaságok, munkahelyi közösségek, iskolák, klubok jelentkezését és egyedi igény szerint valósítja meg elképzeléseiket, egyedi időpontban!
Csoportszervezőknek egyedi kedvezményt biztosítunk!

A további elérhetőségeinket a KAPCSOLAT menüpontnál találja.

© copyright 2008 Millennium
Budapest Programiroda