BELÉPÉS

BELÉPÉSTÁMOGATÓ
PARTNEREINK


Budapesti
Fővárosi
Önkormányzat

Oktatási
és Kultúrális
Minisztérium

Iskolai PROGRAMOK > Magyarország > Budapest >

Róth Miksa Emlékház_program_iskolaikirandulas.hu
Program neve:

Róth Miksa Emlékház

Típusa:
Látnivalók
Úticél:
Magyarország, Budapest
Ajánlott életkorok:
mindenkinek
Leírás
Térkép

Róth Miksa Emlékház

Az Emlékház az erzsébetvárosi Nefelejcs utcában található, és két épületből áll: az utcai, erdetileg a Róth család lakóháza volt. Az udvar mögött, a telek hátsó kertjében a korábbi műtermek, üvegműhelyek épülete áll, jelenleg üresen, felújításra váró állapotban Róth Miksa üvegfestő volt. Apja műhelyében tanult, majd külföldi tanulmányutat tett, melynek során megismerkedett az üvegfestő művészettel. Hazatérve különleges színű és fajtájú üvegek előállításával nemzetközileg elismert színvonalra emelte a magyar üvegfestészetet. Műhelye 1885-től állt fenn. Munkássága kezdetben a historizmus, később a szecesszió szellemét tükrözte. Dekoratív festészettel is foglalkozott. Munkái díszítik többek között az Országház, a Gresham-palota (ma szálloda), a volt Osztrák-Magyar Bank, ma Magyar Nemzeti Bank, a Zeneakadémia épületét, a szegedi Új zsinagógát, a szegedi Fogadalmi templomot, a lipótmezei elmegyógyintézet, egykor Országos Tébolyda (ma Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet) kápolnáját, a marosvásárhelyi Kultúrpalota és Városháza, a szabadkai Városháza épületét, a Kálvin téri református templom (Budapest), a budapesti Rózsák terén álló Árpád-házi Szent Erzsébet-plébániatemplomot, a Pannonhalmi Bencés Főapátság Szent István-kápolnáját és a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium dísztermét, illetve a Budapest-Fasori Evangélikus Templomot.

Megközelítés:
Nefelejcs utca a Keleti pályaudvar oldalánál indul, ezért könnyen megközelíthető többféle közlekedési eszközzel is. * Gépkocsival A Nefelejcs utca a Thököly útról nyílik épp szemben a 7-es busz keleti pályaudvari megállójával. A Nefelejcs utca a Thököly út felől egyirányú. Ha kocsival a Dohány utca, István út felől érkezik, akkor vegye figyelmebe, hogy az István út a Városliget felé egyirányú, az ugyancsak egyirányú Nefelejcs utcába pedig az Emlékház felé nem lehet behajtani. Ebben az esetben javasoljuk, hogy az István útról kanyarodjon balra a Nefelejcs utcába és keressen ott parkolóhelyet - az Emlékház a kereszteződéstől gyalog egy percre érhető el. * Metróval A Keleti pályaudvarnál kell kiszállni, majd a felszínen gyalog a Thököly úton a Nefelejcs utcáig (a 7-es busz megállójával szemben nyílik a Thököly útról bal kéz felé). A metrótól gyalog kb. tíz perc alatt lehet elérni az Emlékházig.

Parkolás: Az Emlékház környékén legtöbbször található szabad parkolóhely, azonban a parkolásért fizetni kell. (Ingyenes parkolási lehetőség a Dózsa György út városligeti oldalánál van.)

Érdekességek a közelben: Keleti pályaudvar Városliget Hősök tere Szépművészeti Múzeum Műcsarnok Vajdahunyad vára Papp László Budapest Sportaréna Puskás Ferenc Stadion

További kérdése esetén:
Mobil: +36 70 469 9890

Irodánk örömmel fogadja zárt csoportok, baráti társaságok, munkahelyi közösségek, iskolák, klubok jelentkezését és egyedi igény szerint valósítja meg elképzeléseiket, egyedi időpontban!
Csoportszervezőknek egyedi kedvezményt biztosítunk!

A további elérhetőségeinket a KAPCSOLAT menüpontnál találja.

© copyright 2008 Millennium
Budapest Programiroda