BELÉPÉS

BELÉPÉSTÁMOGATÓ
PARTNEREINK


Budapesti
Fővárosi
Önkormányzat

Oktatási
és Kultúrális
Minisztérium

Iskolai PROGRAMOK > Ausztria > Hinterbrühl >

Tavasbarlang_program_iskolaikirandulas.hu
Program neve:

Seegrotte Hinterbrühl - Tavasbarlang

Típusa:
Egyéb természeti érték, Kirándulás, Látnivalók
Úticél:
Ausztria, Hinterbrühl
Ajánlott életkorok:
mindenkinek
Leírás
Térkép

Seegrotte Hinterbrühl - Tavasbarlang

Európa legnagyobb földalatti tava a Bécsi Erdő Hinterbrühli részén – Bécs központjától 17 km-re - helyezkedik el. A Seegrotte, egy olyan tóbarlang, amelyben Európa legnagyobb földalatti tava található. Ez a különleges látnivaló évente több mint 150.000 látogatót vonz. A tóbarlang egy egykori gipszbánya. Szürka és vörös gipszet bányászatak itt talajjavítóként való felhasználás céljára 1848-tól 1912-ig. 1912-ben következett be a legnagyobb vízáttörés. 20 millió liter víz árasztotta el a legalsó szintet, és ekkor bezárták a bányát. 1932-ben bányakiállításként újra megnyitották az idegenforgalom előtt. A Förderstollen (szállító táró) elvezet bennünket 450 méteren át a bányába, ahol megtekinthetjük a bányászok Rastkammer-jét (pihenőkamra). Itt fogyasztották el elemózsiájukat. Ez a bánya legmelegebb tárnája -12 °C – az összes többi tárna hőmérséklete télen – nyáron 9 °C. Továbbmenve a Pferdestallhoz (lóistálló) érkezünk. A lovak forgatták a bánya járgányszerkezetét és húzták ki a csilléket a bányából. Egész életükön át itt dolgoztak és vakok voltak. Néhány lépésnyire a kis Kék tavat látjuk, varázslatos fényben. A nagy tó 14 méterrel mélyebben fekszik. A következő tárnában van a Bergwerkskapelle (bányakápolna), amelyet a bányászok 1862-ben építettek, és amelyet védőszentjüknek, Szent Borbálának és halálos balesetet elszenvedett bajtársaik emláékének szenteltek. Ezután a Friedrichshalle-hoz (Frigyes-terem) érkezünk. A Heinkelwerk erőfeszítéseinek köszönhetően 1944-ben egy földalatti repülőgépgyárat alapítottak ebben a bányában. 2000 munkás, akik között sok koncentrációs táborba hurcolt fogoly is volt, itt építette meg a HE 162 sugárhajtású repülőgépet, amelyből egy modellt kiállítottak. 1945-ben a gyár berendezésiet a német fegyveres erők felrobbantották. A következő tárnát Szent Borbáláról neveztékel. Időről-időre itt rendeznek ünnepségeket a bányászok védőszentje tiszteletére. Magasrangú egyházi méltóságok és nagy kórusok vesznek részt ilyen alkalmakkor. A bécsi bíboros, érsek itt, 45 méterrel a föld alatt celebrált misét. 3000 ember volt jelen, és a Borbála- és Frigyes-csarnokot gyertyafény világította meg. A Schleppschacht (lejtős akna) másik oldalán jutunk el Európa legnagyobb földalatti tavához. A földfelszín alatt 60 méterre fekszik, alapterülete 6200 m2, és a legmélyebb pontja 12 méter. A csónakcsatorna azonban csak 1,2 méter mély. A háborúban a vizet kiszivattyúzták a tóból és állandó szivattyúzással szárazon tartották. Az egész bányát meleg levegővel fűtötték. Még most is minden éjjel vizet kell kiszivattyúzni. A tavat jelenleg 7 forrás táplálja, amelyek napi vízhozama kb. 60 ezer liter, de nincs természetes kifolyás.

Megközelítés: A Schaubergwerk Seegrotte Alsó-Ausztriában található, kb. 20 km-re Bécs központjától, Hinterbrühlben. Autóval: Bécs felől az A 21-esen, "Gießhübl" kihajtóig St. Pölten felől az A 21-esen "Hinterbrühl" kihajtóig Aztán csak kövesse a táblákat! Tömegközlekedéssel: Bécs Nyugati pályaudvarától (Wien-Westbahnhof) a U3 metróval "Landstraße" megállóig,aztán gyorsvasúttal (Schnnellbahn) "Mödling" megállóig, onnan pedig közvetlenül a 364-es vagy 365-ös busszal a Seegrottéig.

További kérdése esetén:
Mobil: +36 70 469 9890

Irodánk örömmel fogadja zárt csoportok, baráti társaságok, munkahelyi közösségek, iskolák, klubok jelentkezését és egyedi igény szerint valósítja meg elképzeléseiket, egyedi időpontban!
Csoportszervezőknek egyedi kedvezményt biztosítunk!

A további elérhetőségeinket a KAPCSOLAT menüpontnál találja.

© copyright 2008 Millennium
Budapest Programiroda