BELÉPÉS

BELÉPÉSTÁMOGATÓ
PARTNEREINK


Budapesti
Fővárosi
Önkormányzat

Oktatási
és Kultúrális
Minisztérium

Iskolai PROGRAMOK > > >

Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum_program_iskolaikirandulas.hu
Program neve:

Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Típusa:
Érdemes megnézni, Látnivalók, Múzeum, Kiállítás, Galéria, Néprajzi, népi iparművészeti
Úticél:
Ajánlott életkorok:
mindenkinek
Alapár:
1.500 HUF-tól
Leírás
Árak
Térkép

Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum

A Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum az 1967-ben alapított szabadtéri néprajzi múzeum Szentendrén. Gyakran egyszerűen szentendrei skanzen néven emlegetik. Magyarország legnagyobb szabadtéri gyűjteménye. Bemutatja az ország jellegzetes tájegységeinek népi építészetét, a falusi és mezővárosi társadalom különböző rétegeinek lakáskultúráját, életmódját. A szabadtéri múzeum létesítését Szentendrén már 1958-ban elhatározták. Ekkor még nem önálló múzeumként, hanem a Néprajzi Múzeum szervezeti egységeként. Az eredeti helyéről áttelepített objektumok felépítése 1968-ban kezdődött meg. A múzeumban felépítendő objektum részletes műszaki, néprajzi, berendezéseinek, kulturális foglalkozásainak és rendezvényeinek terve a bontások alapján készült el. A konzervált és restaurált tárgyak ez alapján kerültek végleges helyükre. A múzeum önálló költségvetési szervként 1974-től müködik. Az 1998-as év végére kb. 40.000 db néprajzi tárgyat őríztek az épületekben és a raktárakban. 1981-től tudományos kutatóhely. Napjainkban Magyarország települési, építkezési és gazgasági formáit 10 néprajzi tájegységben kb.400 építmény segitségével mutatja be. A szabadtéri múzeum Magyarország jellegzetes tájainak népi építészetét, a falusi és mezővárosi társadalom különböző rétegeinek és csoportjainak lakáskultúráját, életmódját mutatja be hagyományos településtípusok keretében nagyrészt eredeti épületekkel és tárgyakkal a 18. század végétől a 20. század közepéig. Ezek a következők: * Észak Magyarország, * Északkelet Magyarország, * É-magyarországi mezővárosok, * Felső-Tisza-vidék, * Közép-Tisza-vidék, * Alföld, * Dél-Dunántúl, * Bakony-Balaton-vidék, * Kisalföld, * Nyugat-Magyarország.

Megközelítés: * Autóbusszal: az autóbuszok Budapest Árpád-hídi pályaudvarról indulnak Szentendrére (menetidő kb. 30-35 perc). A szentendrei autóbuszpályaudvaron kell átszállni a helyi autóbuszra, amely a 7-es kocsiállásról indul. *Gépkocsival: Budapestről a 11-es úton jutunk el Szentendrére. A városban a 11-es műútról leágazó Sztaravodai (111-es) út mellett találjuk a múzeumot. (A leágazás jelzése: Skanzen). * HÉV-vel: Budapestről, a Batthány térről induló HÉV járatokkal juthatunk el Szentendrére. (Menetidő 40 perc). A HÉV végállomásától tovább a 7-es kocsiállomásról induló busszal érjük el a múzeumot.

Parkolás: A parkoló a nyitvatartási időben ellenőrzés alatt áll. Személygépkocsinak: 500,-Ft/nap Autóbusznak: 1500,-Ft/nap

Érdekességek a közelben: Szentendre belvárosa: * Fő tér * Marcipán Múzeum * Kovács Margit Múzeum Visegrád - Fellegvár Esztergom - Bazilika

Árak

Alapár: 
1.500 HUF
Félárú belépőjegy
750 HUF

- 6-26 év közötti állapolgárok (érvényes diák-, illetve személyigazolvány felmutatásával),
-    62-70 év közötti állampolgárok (érvényes nyugdíjas-, illetve személyigazolvány felmutatásával),
-    Tájak-Korok-Múzeumok egyesületi igazolvánnyal rendelkezők.

Csoportos kedvezményekről érdeklődjön Irodánktól!

További kérdés esetén:
Mobil: +36 70 469 9890, +3670 320 5265

Irodánk örömmel fogadja zárt csoportok, baráti társaságok, munkahelyi közösségek, iskolák, klubok jelentkezését és egyedi igény szerint valósítja meg elképzeléseiket, egyedi időpontban!
Csoportszervezőknek egyedi kedvezményt biztosítunk!

A további elérhetőségeinket a KAPCSOLAT menüpontnál találhatod meg.

© copyright 2008 Millennium
Budapest Programiroda