BELÉPÉS

BELÉPÉSTÁMOGATÓ
PARTNEREINK


Budapesti
Fővárosi
Önkormányzat

Oktatási
és Kultúrális
Minisztérium

Iskolai PROGRAMOK > Magyarország > Budapest >

Szoborpark - Memento Park_program_iskolaikirandulas.hu
Program neve:

Szoborpark - Memento Park

Típusa:
Múzeum, Kiállítás, Galéria, Szoborpark
Úticél:
Magyarország, Budapest
Ajánlott életkorok:
mindenkinek
Alapár:
1.500 HUF-tól
Leírás
Árak
Térkép

Szoborpark - Memento Park

A politikai rendszerváltás után eltávolított szobrok Budapest utcáiról. A világon egyedülálló gyűjtemény a kommunista kultúrpolitika időszakából. Kelet-Európa legizgalmasabb szabadtéri múzeuma.A parkban látható Lenin, Marx és Engels, Dimitrov, Osztapenkó szobra, a Szovjet katona, a Kommunista mártírok, a Tanácsköztársaság emlékműve és még sok más alkotás. Magyarország fővárosának, Budapestnek a határában - de a belvárostól alig 15 percnyi autóútra - található a Szoborpark Múzeum, ez a sajátosan kelet-európai, de a világon is egyedülálló gyűjtemény, ahol azok a valamikori köztéri szobrok láthatók, amik a szocialista kultúrpolitika és ideológiai eszmerendszer útmutatásai és igényei alapján kerültek egykoron a város tereire. Az 1989-90-es kelet-európai politikai fordulat része volt a magyarországi rendszerváltás is, aminek során több alkalommal és különböző szinteken napirendre került az előző politikai rendszerhez kötődő köztéri szobrok ügye is. Lakossági észrevételek és a különféle politikai szervezetek nyomásának hatására Budapest Főváros Közgyűlése 1991. december 5-én határozatot hozott a kérdéses szobrok további sorsáról. A művek eltávolításáról - illetve némelyek maradásáról - a kerületek javaslatai alapján egyenkénti tárgyalással és szavazással döntöttek. A szobrok elhelyezésére - a leendő szoborpark kialakítására - a Közgyűlés Kulturális Bizottsága meghívásos tervpályázatot hirdetett, amire három pályázati anyag érkezett. A megbízást Eleőd Ákos nyerte el aki ezidőben Vadász és Társai Építőművész Stúdió tagja volt. A szoborparkot több javaslat - és elutasítás - után, végül a XXII. kerület által felajánlott területen, a Tétényi fennsíkon alakították ki. Az 1993 őszén megnyitott múzeum a mai napig sem készült el teljesen. Hiányzik többek között az a folyamatosan futó téglafal, amely a bemutatott alkotásokat egységes keretbe foglalná, valamint nem valósult meg több, olyan létesítmény, ami a közönség kiszolgálását segítené. E hiányosságok ellenére a park a megnyitás óta folyamatosan fogadja látogatóit. Az első hetek-hónapok fokozott érdeklődését követően az intézmény látogatottsága ma már kiegyensúlyozott. Az évi 25-30 ezer vendég között külföldi és magyar turisták egyaránt megtalálhatók. A Szoborpark immár beilleszkedett Budapest múzeumainak és egyéb látnivalóinak a sorába.

Megközelítés: Budapest belvárosából (a Ferenciek terétől) a 7 és a 173 gyors (piros) autóbusszal vagy a Batthyányi térről a 19. villamossal az Etele térig. Innen a Volán Buszvégállomás 7. kocsiállásáról a Diósd-Érd felé 20 percenként induló Volán autóbusszal a Szoborparkig. A menetidő az Etele tértől körülbelül 15 perc. A Móricz Zsigmond körtérről induló 3, vagy a kizárólag hétköznap közlekedő gyors 3. autóbusz vonalán a Jókai utca megállóig. Átszállás az 50. számú autóbuszra, aminek végállomása a Szoborpark. Az összes menetidő várakozás nélkül körülbelül 50 perc. A Szent Gellért tértől a kizárólag munkanapokon közlekedő Tétény-busszal a Campona végállomásig. Átszállás az 50. számú autóbuszra, aminek végállomása a Szoborpark. Az összes menetidő várakozás nélkül körülbelül 40 perc. Közúton Budapest felől az M1, M7 autópályák kivezető szakaszáról letérés a 7.számú (régi Balatoni)

Parkolás: Parkolóhely biztosított.

Árak

Alapár: 
1.500 HUF
Diák, pedagógus
1.000 HUF
14 év alatti, nyugdíjas
300 HUF
Családi jegy
2.000 HUF

Nagylétszámú csoportok számára előzetes egyeztetéssel további kedvezmények. Érdeklőjön Irodánktól!

A jegyek a park valamennyi látványosságának megtekintésére érvényesek. A Memento Park területén a magáncélú fényképezés és videofelvétel-készítés térítésmentes.

További kérdés esetén:
Mobil: +36 70 469 9890, +3670 320 5265

Irodánk örömmel fogadja zárt csoportok, baráti társaságok, munkahelyi közösségek, iskolák, klubok jelentkezését és egyedi igény szerint valósítja meg elképzeléseiket, egyedi időpontban!
Csoportszervezőknek egyedi kedvezményt biztosítunk!

A további elérhetőségeinket a KAPCSOLAT menüpontnál találhatod meg.

© copyright 2008 Millennium
Budapest Programiroda