BELÉPÉS

BELÉPÉSTÁMOGATÓ
PARTNEREINK


Budapesti
Fővárosi
Önkormányzat

Oktatási
és Kultúrális
Minisztérium

Iskolai PROGRAMOK > Magyarország > Vácrátót >

Vácrátóti Botanikus Kert - MTA ÖBKI Botanikus kertje_program_iskolaikirandulas.hu
Program neve:

Vácrátóti Botanikus Kert - MTA ÖBKI Botanikus kertje

Típusa:
Állat- és növénykert, Arborétum, Látnivalók
Úticél:
Magyarország, Vácrátót
Ajánlott életkorok:
mindenkinek
Leírás
Térkép

Vácrátóti Botanikus Kert - MTA ÖBKI Botanikus kertje

Kertünk az ország legnagyobb botanikus kertje, s egyben a leggazdagabb hazai élőnövény gyűjtemény, amely 29 hektárnyi területén közel 13,000 növényfajt és fajtát mutat be. Látogatóink 3100 fa- és cserje árnyékában azzal az érzéssel sétálhatnak, mintha Kelet-Ázsia lombos erdeiben, vagy Észak-Amerika fenyveseiben járnának. Sziklakertünk 6 flórabirodalom virágékességeiből és 25 magashegység alpesi virágaiból álló színpompás kaleidoszkópot kínál a gyönyörködni vágyó vendégeinknek. Egynyári növénybemutatónk gazdag fajtakiállításával kívánunk segíteni azoknak, akik saját kertjük szépítéséhez keresnek ötleteket. Rendszertani gyűjteményünk 100 növénycsalád több, mint 2500 virágos növényfaján szemlélteti a növényvilág hallatlan gazdagságú kialakulásának történetét. A trópusok sajátos növényvilágából üvegházaink adnak ízelítőt, bemutatva a síksági esőerdők pálmákban gazdag, a száraz övezetek sivatagjainak pozsgás, valamint a mohákban és páfrányfákban gazdag hegyi esőerdők növényi különlegességeit. A botanikus kert természetvédelmi terület, egyes építményei műemléki védelem alatt állnak. Teljes területe, élővilága, létesítményei tehát törvényes védelmet élvező nemzeti értékek. A kert minden növénye, még az ún. vadvirágok is (ibolya, gyöngyvirág stb.) védettek, szedésük akár csak a cserjék, fák ágainak tördelése, vagy termések gyűjtése törvénybe ütköző cselekedet. Járművel (kerékpárt is beleértve) a kert látogatói nem jöhetnek be. Kutyát behozni, az utakról letérni vagy az erre vonatkozó táblával is jelölt, látogatás elől elzárt területre belépni tilos. Általános iskolás tanulók kizárólag felelős felnőtt kísérettel látogathatják a kertet.

Megközelítés:
* Vonattal: A botanikus kert vasúton a Budapest Nyugati pu. - Vácrátót - Vác (71. sz. menetrendi mező) vagy a Budapest Nyugati pu. - Szob vonalon Vácig utazva (70. sz. menetrendi mező) és onnan vonattal (71. sz. menetrendi mező) Vácrátótig érhető el. A legtöbb vonathoz a vácrátóti állomástól a községig (3 km) buszcsatlakozás van. * Autóbusszal: Menetrend szerinti autóbuszjáratokkal a Vác - Gödöllő, Vác - Fót, Vác - Galgamácsa vonalakon, valamint Budapestről a 3. metróhoz csatlakozó, Újpest központból - Őrbottyán - Vácrátót - Vácduka - Vác útvonalon közlekedő járattal közelíthető meg. A buszjáratoknak a botanikus kert főbejárata előtt megállója van. * Közúton (gépkocsival stb.) Budapestről az M 3-as út Fót - Csomád - Örbottyán - Vácrátót útvonal, Gödöllő felől a Veresegyház - Őrbottyán útvonal, Vác felől pedig a Vácrátótra (tovább Veresegyház - Gödöllőre) vezető út vehető igénybe v

Érdekességek a közelben: Gödöllői Királyi Kastély Váci székesegyház Váci Kőkapu

További kérdés esetén:
Mobil: +36 70 469 9890, +3670 320 5265

Irodánk örömmel fogadja zárt csoportok, baráti társaságok, munkahelyi közösségek, iskolák, klubok jelentkezését és egyedi igény szerint valósítja meg elképzeléseiket, egyedi időpontban!
Csoportszervezőknek egyedi kedvezményt biztosítunk!

A további elérhetőségeinket a KAPCSOLAT menüpontnál találhatod meg.

© copyright 2008 Millennium
Budapest Programiroda